A hűtőrendszereknek van egy elfogadott éves szivárgási rátája. Ez általánosságban a töltet 1-3 %-a. A szivárgásvizsgálat során azt vizsgáljuk, hogy a hűtőrendszeren tapasztalható-e ennél nagyobb mértékű szivárgás. Amennyiben található és a vizsgálat során szivárgást érzékelünk, megkeressük az okát, és amennyiben a helyszínen orvosolható, ki is javítjuk azt.

A 14/2015 sz. kormányrendelet szerint 2015. február 18-án megalakult a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, amely március 26-án elindította informatikai rendszerét, a Klímagáz adatbázist. A rendelet részletesen kitér arra, hogy kinek kell regisztrálnia, így érdemes figyelmesen elolvasni.

Ha az Ön berendezésének klímagáz töltete hűtőkörönként eléri az 5T COszéndioxid egyenértéket, abban az esetben szükséges a regisztrációja. A hűtőberendezés üzemeltetők számára kötelező feladatukká vált a szivárgásvizsgálat. Amennyiben az üzemeltető már legalább egy alkalommal elvégeztette a szivárgásvizsgálatot, akkor a berendezések már regisztráció alatt állnak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság rendszerében, illetve rendelkeznek szivárgásvizsgálati tervekkel. Amennyiben már rendelkezésre állnak a dokumentációk, egyedi ár kérhető. Amennyiben nem rendelkeznek vele, abban az esetben műszaki rajzot kell készíttetni, ahhoz, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság rendszerében rögzíthető legyen a hűtőberendezés.

A regisztrációt követően az alábbiakra kell fokozottan figyelnie:

  • Rendszeresen el kell végeztetnie a szivárgásvizsgálatot, COegyenérték szerint 5T és 50T között évente, 50Tés 500T között 6 havonta, 500T felett 3 havonta. Itt nagyon fontos kiemelni, hogy 500T COegyenérték felett kötelező a telepített szivárgásérzékelő! Ami a negyedéves periódust félévesre módosítja.
  • Ellenőrizni a berendezésen végzett kalorikus beavatkozások dokumentálását.
  • Érdemes a vizsgálatot elvégeztetni hogy elkerüljük a bírságot, továbbá hogy megóvjuk a hűtőközeg töltetet és így környezetünket is. Emellett fontos hogy elkerüljük a hűtőközeg hiányos üzemet, mert az túlfogyasztáshoz és esetenként súlyos, költséges meghibásodásokhoz vezet.

Cégünk rendelkezik a NKVH minősítésével és jogosult a fent említett vizsgálat elvégzésre, dokumentálására és a hűtőberendezések címkézésére.

Kérjen ingyenes ajánlatot a lenti gombra kattintva.

Ajánlatkérés

Cégünk az alábbi márkák képviseletét látja el