Hőszivattyúk:

A hőszivattyús rendszerek környezetbarát módon, a környezet hőjét hasznosítva állítanak elő hőenergiát. A hőszivattyú igazából egy hűtőberendezésnek tekinthetjük mert az elv ugyanaz mint egy hűtőnél annyi  különbség hogy a meleget hasznosítjuk és a környezetet hűtjük le.  Attól függően, hogy a hőt honnan vonják el, megkülönböztetünk geotermikus-, víz- és levegő hőszivattyúkat, ez utóbbin belül pedig levegő-levegő és levegő-víz hőszivattyúkat.

Bár működésükhöz áram szükséges, mégis mivel a működésükhöz felhasznált energia 3-6-szörösét is képesek előállítani a környezet hőjéből, ezért a megújuló energiaforrások közé soroljuk.

A COP (Coefficent of Performance) érték, a „jóságfok”, a teljesítménymutató érték, amely azt mutatja, hogy adott pillanatban 1 kW felhasznált energiából, hány kW fűtési vagy hűtési energiát tudunk elállítani.

COP= kinyert energia/befektetett energia
SCOP: szezonális teljesítménymutató

A hőszivattyúk COP érétke 2-6 között mozog, típustól és márkától függően. Két legelterjedtebb kategóriát emelnék ki a előzőekben már említettek közül, a levegős hőszivattyúk az alacsonyabb beruházási költségük miatt közkedveltebbek, viszont a külső hőmérséklet lényegesen befolyásolja a hatásfokot, ami  2-5 cop között mozoghat. A geotermikus berendezéseknél a hatásfok szinte állandónak tekinthető 4,5-5-ös cop, csak a magasabb beruházási ráta miatt kevesebben választják, ami meghallathatja akár a 3,5-4 milliót is, míg a levegős 2-2,5 millió ft-ba kerül, egy hasonló méretű és tulajdonságú lakóháznál.


Katalógusok:

2017 – Panasonic Hőszivattyú: [Letöltés] [Megtekintés]